Válaszadók toplistája |
|
1. |
hatibacsi |
20036 |
2. |
decotext |
17332 |
3. |
geptop |
16374 |
4. |
donaldduck |
15550 |
5. |
hatarvadasz |
13569 |
6. |
xenos |
9874 |
7. |
feerko |
9543 |
8. |
ibicimama |
9280 |
9. |
piktorka2 |
9131 |
10. |
foxworkinspace |
8624 |
|
|
|
Kinek a válaszát találták legtöbbször helyesnek? |
|
1. |
ibicimama |
1056 |
2. |
xenos |
1031 |
3. |
dnemethk |
845 |
4. |
hatarvadasz |
810 |
5. |
donaldduck |
744 |
6. |
pola62 |
730 |
7. |
geptop |
665 |
8. |
hatibacsi |
630 |
9. |
sunchat |
489 |
10. |
gergelyferi |
459 |
|
|
|
Helyesnek talált válaszok aránya |
|
|
|
Tudjátok.hu már az Androidos készülékeken is! |
|
Úton van? Épp válaszra lenne szüksége? Tegye fel a kérdését!
Egy piros lámpánál is felteheti már kérdéseit, nem kell keresgélnie. Amint válasz érkezett a kérdésére, vagy új kérdés került fel, az alkalmazás jelezni fog.
Ön is segíthet másoknak, ha tudja a kérdésükre a választ, mivel az alkalmazás segítségével válaszolhat is.
Letöltés
|
|
|
|
|
|
|
Csak belépés után tud válaszokat írni! Kérjük lépjen be!
Belépés
|
Vagy facebook hozzáféréssel is írhat!
Facebook Komment
|
|
maja301 |
2011.03.27. 10:04 (#10) |
|
|
Évelős fűszer növény.Lehet egész évebe használni zöldként minden ételben.Szárítani is lehet Úgy jobban kiadja az ízét.Próbáljátok meg |
|
dnemethk |
2011.03.27. 09:39 (#9) |
|
|
A "Maggy" fű. Kiváló fűszernövény. Levelei a zelleréhez hasonlítanak leginkább. |
|
leander1 |
2011.03.27. 08:19 (#8) |
|
|
Fűszernövény. Magról vethető, nagyon jól el van idehaza is a kertekben. Én speciel levesek ízesítésére használom. Nagyon finom tőle minden leves. Kicsit olyan, mintha vegeta lenne, de mégsem az. A levelét megszárítom, így télen is tudom használni. |
|
hopika |
2011.03.27. 07:26 (#7) |
|
|
fűszernövény |
|
tothd |
2011.03.26. 23:17 (#6) |
|
|
A lestyán, vagy magginövény a jól ismert vegetta alapja. Akár 2 méterre is megnő, levele hasonlít kissé a zellerre. Levelét megdörzsölve azt igazi húsleves illatúnak találjuk. Évelő, ha ősszel nem ássuk ki gyökerét, amit télen használhatunk fel, mikor nincs zöldje. Levelét megszárítva tárolhatjuk. Egy leveshez általában 2 - 3 levélkét kell felhasználni.Gyökere felhasználásánál ügyelni kell a mennyiségre, mert vizelethajtó tulajdonságánál fogva a nagy adag akár vérvizelést is okozhat. Nedves, kötött területeken jól megterem, rengeteg magot hoz. Nálam 30 éve nő, legnagyobb megelégedésünkre. |
|
fboka |
2011.03.26. 23:13 (#4) |
|
|
Már mindent leírtatok róla. Ezért csak azt írom le, hogy nálunk ,Fejér megyében
Vegeta levélnek, vagy egyszerűen csak vegetának hívják. |
|
jbal |
2011.03.26. 23:10 (#3) |
|
|
Fűszernövény. Hasonlít a petrezselyemre, de világosabb. |
|
pearl11 |
2011.03.26. 23:01 (#2) |
|
|
Nagyanyáink titkos fűszere: a lestyán
Méltatlanul elfeledett fűszernövény a lestyán, pedig a vasárnapi húsleves nélküle egyáltalán nem olyan, mint amilyen gyerekkori emlékeinkben.- Emellett a népi gyógyászat számtalan kedvező élettani hatása miatt gyógynövényként is számon tartja.
A lestyán őshazája Dél- és Nyugat Ázsia, de Európában is termeszthető. A história szerint hazánkba római közvetítéssel került. Évelő növény, tőosztással és magról is szaporítható. A növény föld feletti része nem viseli jól a hideg időt és a fagyokat, de a gyökérzete átvészeli a telet, és tavasszal új hajtásokat hoz. Fény és vízigénye jelentős. Csak napsütötte területen és bőséges locsolás mellett növekszik ízletes és illatos növénnyé. Árnyékban, száraz területen is megél, de ekkor illóanyag tartalma és ezzel élvezeti értéke is nagymértékben csökken. A lestyánt a köznyelv maggifűnek is nevezi, hiszen a növény minden részének illata zellerre emlékeztet, és levelei a fűszerkeverékek és leveskockák elmaradhatatlan alkotórésze. Levelei frissen vagy szárítva levesek, főzelékek, saláták, sajtok és húsok, magjai likőrök, pálinkák, saláták, de akár rizs és kenyértészták aromás ízesítője. Nagymamáink sohasem hagyták ki a lestyánt a vasárnapi húslevesből. Elég egy csipetnyi lestyán és a leves illatosabb és harmonikusabb ízű lesz.
Amíg a növény föld feletti részét ételek fűszerezésére használják, a földben megbújó gyökérzetét gyógynövénykét tartják számon. A lestyánlevelek nyár elejétől ősz végéig gyűjthetők, a gyökereket viszont csak ősszel érdemes felszedni.
A lestyánt elsődlegesen vízhajtóként használják, vízhajtó teakeverékek és főzetek elmaradhatatlan komponense, de a gyökérből készült tea önmagában is fogyasztható. A lestyánból készült főzetet a vesekő illetve a vesehomok kialakulásának megelőzésére is alkalmas. Mivel a lestyántea fokozza a veseműködést fogyasztása ellenjavallott terhes nők, elégtelen veseműködés és húgyúti gyulladások esetén. A népi gyógyászat vízhajtó hatásán kívül étvágyjavító és görcsoldó szerként is jegyzi. |
|
scarlett01 |
2011.03.26. 22:58 (#1) |
|
|
Lestyán (Levisticum officinale)
Lestyán
A lestyán - még épp kibírja a mi éghajlatunkat, de jobban érzi magát a Mediterráneumban (ezzel nyilván nincs egyedül). Leginkább a levelét használjuk fűszerként, levesekhez, sültekhez. A klasszikus Maggi keverék alapfűszere, ezért maggi néven is ismert a lestyán maga. A levelén kívül a gyökere és magja is fogyasztható, a gyökerét reszelve salátába, a magját a levélhez hasonlóan fűszerként lehet alkalmazni. Erős aromájú, óvatosan kell bánni vele.Sokféle gyógyhatása is van: vizelethajtó, méregtelenítő; torokgyulladás, légcső- és hólyaghurut esetén nyálkaoldó hatása segít. |
|
|
|
|
|
zelleréhez hasonlítanak, levelét megszárítom, leveshez általában, nagy adag, évelős, fűszer, növény, lehet, évebe herbs finom, fogyasztása nélküle kenyértészták, száraz tudom tárolhatjuk, fűszerként közvetítéssel, emlékeztet használom, kiadja emlékeinkben, szaporítható területen, önmagában számtalan, tudom emlékeinkben,
|
|
|
|